WİPE NEDİR ?

ANDROİD CİHAZLAR DA WİPE NE DEMEK NE İŞE YARAR? BU KONUYU SİZLER İÇİN ELE ALIYORUZ
Evet arkadaşlar Android işletim sistemli cihazlarda wipe nedir bu yazımızda sizlerle paylaşacağız. Daha önce neden android root rom gibi aşlıca konuları sizler içn ele almıştık.wipe konusunuda bitirdikten sonra rom nasıl yüklenir root nasıl yapılır bunlara geçiş yapacağız.

WİPE NEDİR ?


Wipe bi nevi temzilik anlamına da gelmektedir kullanıcılar için. Özellikle yeni rom yüklemelerde veya güncellemelerde wipe yapmak her zaman iyidir. Wipe işlemi cihazdaki yüklü olan ROM’u yani yazılımı silmez. O sistem üzerinde yapılmış tüm işlemleri siler. Yani bir nevi fabrika ayarlarına dönmüş olursunuz. Ama çok daha kapsamlı bir şekilde.

wipe işlemini yapmadan önce tüm verilerinizi kaydetmeniz yararınıza olur aksi halde tüm verileriniz silinir.Wipe işleminden sonra cihazınız kutudan ilk çıktığı ana yani kurulum aşamasına döner gereksiz silinmiş uygulamalardan kalan klasörleri vb. hepsini silip tertemiz bir cihaz olur.Buda telefonunuzda kasmalar donmalar varsa çözmüş olur.Fakat şunu da belirtmek isterim ki telefonda oluşan her donma veya kasma wipe işlemi ile çözülmeyebilir.Bunları çözmek içinde rom yüklemeniz gereklidir.


Peki Wipe nereden yapılıyor?
Pek çok farklı üretici, farklı boot sistemleriyle Android işletim sistemini satışa sunuyor. Wipe işlemini yapmak için Android işletim sistemine girmeden, Recovery içine girmemiz gerekiyor.
Bootloader kilidi bulunan Sony cihazlarda Recovery moduna giriş yapamadığımızı hatırlatalım. ClockWork Mod Recovery ve yeni boot dosyası flashladıktan sonra kullanılabilir oluyor.
HTC ve Samsung’da ise Wipe işlemlerini normalde de yapabiliyoruz. HTC’de güç tuşu ve ses kısma tuşuna basarak, cihaz menüsüne giriyoruz. Oradan da recovery kısmını seçiyoruz. Samsung’da ise home, güç ve ses açma tuşuna basarak girebliyoruz.


Wipe yapmak için ses açma kapatma tuşları ile aşağı yukarı ilerleyebilir tuş kiliti tuşu ile seçenekleri seçebilrsiniz.İlk önce wipe data /factory seçiyoruz karşımıza yes seçeneği çıkıyor tıklıyoruz daha sonra wipe cache partition seçeneğini seçiyoruz onda da aynı şekilde yaptıktan sonra telefonumuzu başlatıyoruz.

Bu şekilde wipe işlemini tamamlamış oluyoruz artık telefonumuzu kurabiliriz.

2 yorum:

  1. Bir de cache temizleme işlemini anlatırsanız o da iyi olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. wipe işlemleri aynıdır zaten yazmışda işlemler olarak belirttik kapsamlı temizliktir wipe factory reset ve wipe cach partition işlemlerini peşpeşe yapmadığımız zaman bi manası kalmaz.tavsiyeniz için teşekkür ederiz :D

      Sil

Yorum Kuralları
1. Argo,küfür tarzı kelimeler kullanmak yasaktır.
2. Kısaltma tipi yorumlar kötü görüntü oluşturacağı için silinecektir.(Slm,mrb vb.)