TÜRKİYE'DE TELEFON FİYATLARI NEDEN PAHALI?

 Benzin ve internet fiyatlarında olduğu gibi teknolojik cihazlar konusunda da en pahalı ülkelerden biri biziz.Peki neden cep telefonu,tablet gibi mobil cihazları bu kadar pahalı fiyata alıyoruz?Gelin inceleyelim;
KDV VE ÖTV (KATMA DEĞER VERGİSİ&ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ)
Çoğumuzun da tahmin edeceği gibi bunun en temel nedeni yüksek vergiler. Cep telefonlarımızın da çoğu kısmı vergiden oluşuyor. Bir çok akıllı telefon ham fiyatı satış fiyatına dönüşene kadar meblağ ikiye katlanıyor. Bunu sizlere orta düzey matematik hesaplarımla anlatmaya çalışayım :)

Örneğin 1200 TL’ye ülkeye giriş yapacak olan bir akıllı telefon %25 ÖTV’ye  tabii tutuluyor. Bu durumda fiyatı 1200/100*125′ten 1500 liraya çıkıyor. Bunun ardından da bir kere de KDV’ye tabii tutuluyor ve 1500/100*118′den 1770 tl fiyata çıkıyor. Üç aşağı beş yukarı amiral gemisi bir telefonun ham fiyatının 1200 lira olduğunu bu şekilde anlamış, 1200 liralık cihaz için 570 lira vergi ödediğimizi görmüş olduk.
VERGİ ÜSTÜNE TEKRAR VERGİ (Ekmek arası ekmek gibi bir şey)
Farkındaysanız KDV hesabını yaparken ham fiyat olan 1200 liradan değil, ÖTV’li fiyat olan 1500 liradan hesapladım. Yani vergisini ödediğiniz bir ürünün ödediğiniz vergisi üzerinden tekrar vergi aldım. Nitekim olan iş de tam olarak bu. KDV’si alınmış bir cihazın ÖTV’sini almakla ÖTV’si alınmış bir cihazın KDV’sini almanın bir farkı yok, ikisi de 1770 lira tutar fakat ÖTV’yi de KDV’yi de ham fiyat üzerinden hesaplasaydık, 1770 lira değil 1716 lira ödeyecektik, dolayısı ile 54 lira vergi vergisi ödemiş oluyoruz. Benzer uygulamayı internette üstünkörü olarak aradım fakat farklı bir ülkede benzer durum bulamadım.
TRT BANDRÖL VERGİSİ (Vergi üstüne verginin tekrar vergisi)
Bugüne kadar aldığınız akıllı telefonların üzerinde hatta akıllı olmalarına da gerek yok, radyosu bulunan her cihazın üzerinde bir bandrol bulunur. TRT bandrolü. Bu bandrol bu radyo üzerinden TRT FM’i dinleyeceğiniz öngörülerek kesilen bir verginin habercisidir.
1-renkli televizyon için %16
2- siyah/beyaz televizyon için %16
3-radyo, portatif radyo-teyp, radyo-pikap için %16
4-video için %16
5-birleşik cihazlar için;
a) video-televizyon-radyo %16
b) video-televizyon %16
c) radyo-televizyon %16
d) müzik seti ve benzerleri %16


UYANIK OPERATÖR FİRMALARIMIZ(Düşene bir tekme'de bizden olsun mantığı)
Vergiler boynumuzun borcudur, yüksek olduğunu kabul ediyoruz  ama laf etmek hoş olmaz. Durumun öte yanında ise çok sevgili operatörlerimiz var. Taksitlendirme ve sözleşmeli satışlarla gelen alışkanlıklarımızı kullanan operatörler zaten pahalı olan cihazlara daha yüksek fiyatlar uyguluyorlar.
Gelin bunu da Apple Amcamızın çok tutan telefonu 5S üzerinden sizler için örneklendireyim.
Örneğin; 16 gb’lik iPhone 5s için ülke ülke satış fiyatları şu şekilde; (USD kuru 2.22TL alalım)

ABD – 1440 TL
Kanada – 1536 TL
Singapur – 1725 TL
İsviçre – 1731 TL
Avusturalya – 1776 TL
İngiltere – 1910 TL
İtalya – 2024 TL
Fransa – 2049 TL
Almanya – 2049 TL
Türkiye – 2186 TL
Ürdün – 2242 TL
Avrupa’da en yüksek fiyatlı akıllı telefonu kullananlardan biriyiz. Bu da demek oluyor ki Amerika’dan iPhone getirenlerin bir bildiği var. İsterseniz bir de bu konunun artılarına eksilerine bakalım;
YURTDIŞINDAN TELEFON GETİRMENİN ARTILARI-EKSİLERİ NELER?
Türkiye’deki elektronik cihazların yurtdışında satılan elektronik cihazlara göre çok büyük bir artısı var. Yasa ile korunan 2 yıl garanti zorunlulukları. Yurt dışında genelde bu süre 1 yıl olarak belirleniyor ve uluslararası garanti denmesine karşın cihazı aldığınız ülkede garanti için başvurmanız şart koşuluyor. Yani diyelim ki 1440 tl’ye Amerika’dan bir iPhone 5s aldınız ve Türkiye’ye geldiniz. 150 lira kayıt ücretini ödediniz, etti size 1590 tl ve telefonunuzu Türkiye’de kullanmaya açtırdınız. Telefonunuz bozulursa verecek hiçbir yeriniz yok. Türkiye’deki 2 yıl garanti bu konuda çok önemli.Sonra başınız ağrımasın , aman dıyeyim...

SONUÇ;
Aşağı tükürsek sakal, yukarı tükürsek bıyık diyebileceğimiz bir durum. Yurt dışındaki tanıdıklarımız vasıtasıyla 500-600 lira ucuza getirebileceğimiz amiral gemisi akıllı telefonların garantisinden fedakarlık etmek durumunda kalıyoruz. Öte yanda ise 2 yıl garanti olmasına karşın yüksek fiyatlar söz konusu. Karar siz değerli okurlarımıza kalmış…

2 yorum:

  1. Bugün sizi takip ettiğim 4. gün , çok başarılısınız arkadaşlar , müjdemi isterim ki google aramalarında ilk 5e girmeyi başarmışsınız :))

    YanıtlaSil
  2. Vay vay vay , günlerdir url çubuğundan girdiğim sitenize nihayet arama motoruna Technandro yazarak girebildim.Google sizi farketmiş, başarılarınızın devamını diliyorum :)

    YanıtlaSil

Yorum Kuralları
1. Argo,küfür tarzı kelimeler kullanmak yasaktır.
2. Kısaltma tipi yorumlar kötü görüntü oluşturacağı için silinecektir.(Slm,mrb vb.)