ÇİN MALI DİYE TABİR EDİLEN TELEFONLARIN ZARARLARI NELERDİR?

Ülkemizde gerek telefon fiyatlarının yüksekliği , gerekse halkımızın yeterli bilgiye sahip olmaması nedeniyle her yıl binlerce replika diye tabir edilen , orjinal olmayan , gerek sağlığımıza gerek cebimize zarar veren bir yığın telefon ülke piyasasına giriyor.Peki bu telefonların insan sağlığı için zararları neler?Sizler için araştırdık!
Daha önceki makalemizde Türkiye'de telefon fiyatlarının neden bu kadar pahalı olduğunu sizler için anlatmıştık.Eğer o makaleyi okumadıysanız buradan okuyabilirsiniz.
Ülkede telefon fiyatlarının pahalı olması,birkaç televizyon reklamı ile halkımızın kolayca kandırılması,kargodan telefon diye beklediğimiz kutudan salatalık çıkması gibi bir sürü saçma hikayelere şahit olduk.
Çin malı diye tabir edilen bu telefonlar tasarım olarak orjinali ile birebir görünüşte üretiliyor fakat elbette ki fiyatı ucuza getirmek adına gerek malzemeden gerekse bir çok uygulanması gereken kurallardan vazgeçiliyor.
Peki bu kurallardan vazgeçilmesi Çin malı telefon kullanıcılarını nasıl etkiliyor?



Şekilde de görüldüğü gibi tasarım hemen hemen aynı fakat içerik birbirinden tamamen kopuk tamamen başka zihniyetlere ait , dışı Apple içi android görünümlü bir telefon...








Halk arasında çakma telefon diye tabir edilen bu telefonların özellikleri,ülkeye girişleri malzeme kalitesi birbiri ile neredeyse aynı diyebiliriz.Zaten kullanıcılar bu telefonları alırken içerisine değil de dış tasarımına bakarak alıyor.Çünkü zaten çakma denilen bu telefonların Samsung'una da aynı donanım Apple olanına da aynı donanım konuluyor.Tek farkı ise sadece dış görüntüsü...
Özellik konusunda berbat durumda diyebileceğimiz bu telefonların gerek tamir edilmesi , gerek garanti altında olması ise neredeyse imkansız...
Ülkeye illegal yollardan giriş yapan bir cihazdan garanti beklemek de saçma olurdu zaten.
Bu telefonların fiyatlarının birbirinden farklı olmasına neden olan tek şey ise SAR (Specific Absorbation Rate) Değerlerinin birbirinden farklı olmasıdır...
Peki bu SAR Değeri dediğimiz tabirin tam olarak anlamı nedir?
SAR (Specific Absorbation Rate) özgül soğurma oranı, kilogram doku başına yutulan elektromanyetik gücü gösterir. Canlılarda SAR değerinin ölçülmesi için (akupuntur iğnelerine benzeyen) küçük, ince antenlerin doku içerisine sokularak elektrik alan değerinin ölçülmesi gerekir. Bunu hiçbir canlıda yapamazsınız. Bu nedenle, günümüzde SAR değeri ya elektriksel özellikleri insana EM olarak benzeyen robotlar kullanarak laboratuarlarda ya da bilgisayarda matematiksel modellerle elde edilmekte. 

Yani kısaca cep telefonları bazında SAR bir cihazın yaydığı elektromanyetik güçtür. İşte bu yüzden cep telefonlarının SAR değerleri aslında çok önemlidir. Çünkü cep telefonları hepimizin artık günlük vazgeçilmez bir unsuru olmuş, yanımızdan ayırmadığımız bir uzvumuz olmuştur nerdeyse. 

Kimi çakma telefon üreticisi bu tabiri tamamen göz ardı ederken , kimileri de (teşekkür etmek gerekir mi bilinmez) bu tabirden dolayı başlarının belaya girmesini istemeyerek bu değere dikkat etmiştir.Zaten dikkat eden üreticilerde fiyata bu dikkatlerini direk yansıtıyorlar...
Peki en önemli konu olan Sar Değeri'nin Zararları nelerdir?
Sar değerinin yüksek tutulduğu cihazların insan sağlığına verebileceği kısa vadeli (24 saat) zararlar şunlardır;
Görüş alanında daralma.
Kalp rahatsızlıkları.
Kalp pilinin bozulma riski.
Hafıza zayıflaması ve beyin tümörü riski
Yoğun stres ve yorgunluk hissi.
Kalıcı işitme bozuklukları.
Konsantrasyon ve dikkat bozulması.
Embriyo gelişiminin zarar görmesi
Kulak çınlaması ve kulaklarda ısınma
Kadınlarda düşük riskinin artması.
İşitmede geçici aksaklıklar oluşması.
Kan hücrelerinin bozulması.
Baş ağrıları ve sersemleme
Bağışıklık sisteminin bozulması.
SAR değerinin yüksek tutulduğu cihazların insan sağlığına verebileceği uzun vadeli (5 yıl) zararlar şunlardır ;
Yüksek tansiyon.
Genetik yapının bozulması.
Sperm sayısının azalması (Kısırlık)
 Beyaz kan hücresi (lenfoma) kanseri.
Cilt kanseri.
Kan beyin bariyerinin zedelenmesi

Piyasa'da orjinalinden tek farkı fiyatının ucuz olması diyerek satılan , bangır bangır ses çıkartıyor diyerek cezbedici kılmak istenen , çift hatlı hatta üç hatlı modellerin çıkartılarak satış oranının artırılması hedeflenen bu Çin malı telefonların hem sağlığa hem de cebe olan zararlarını gördük.
Bir çok çakma telefon üreticisi telefonlarına uyguladıkları SAR Değerini açıklamıyor bile.
Şunu da belirtmek isteriz ki cihazdaki hat sayısı ne kadar fazlaysa SAR değeride o kadar fazla , cihaz da o derece zararlıdır.
Siz siz olun çakma telefon alıp da hem kendinize hemde cebinize zarar vermeyin buyrun buradan 2014 yılının en popüler orjinal telefonlarından kendinize uygun olanı seçin , hem kafanız rahat olsun hem de bir telefon yüzünden sağlığınızdan olmayın...

1 yorum:

  1. Nüfusunu azaltmak isteyen ülkelere kullandıracaksın bu replika telefonları , bak bakalım bir daha nüfus artıyor mu? :))

    YanıtlaSil

Yorum Kuralları
1. Argo,küfür tarzı kelimeler kullanmak yasaktır.
2. Kısaltma tipi yorumlar kötü görüntü oluşturacağı için silinecektir.(Slm,mrb vb.)