ANDROİD ROOT NEDİR? NE İŞE YARAR?

Root nedir?Ne işe yarar nasıl yapılır?Artıları eksileri nelerdir?Makalemizde sizler için anlattık.

Root kelimesine günümüzde 2 konuda çok rastlamaktayız. Birincisi linux tabanlı 
işletim sistemlerinde, ikincisiyse android işletim sistemli akıllı telefonlarda. Root, tam 
yetkili kullanıcı yani yönetici demektir. windows işletim sistemlerindeki administrator 
kavramıyla eş anlamlı bir kelimedirrootBilinçi kullanıcıysanız root olarak işlemler yapabilirsiniz fakat acemi kullanıcıysanız bunu ÖNERMİYORUZ! Geri dönüşü olmayan değişikliklere yol açabilirsiniz.Linux işletim sistemlerinde de Administrator'un karşılığı Root hesabı. Rootyetkileri olmayan bir kullanıcı hesabı, cihaz üzerinde belirlenen hiç bir şeyi değiştiremez. Telefonlarımızda da telefon üreticileri Root ayarlarını bizlere kitliyorlar ve telefona tam kontrol sağlamınızı engelliyorlar. 

Root yaptım mı bana ne faydası var ?


1- Sistem üzerinde tam kontrol edebilirsiniz
2- Yeni bir recovery imajı yükleme ve sistem yedeği alabilirsiniz
3- Değişik rom’lar yükleyebilirsiniz
4- Değişik kernel (Çekirdekler)’ler yükleyebilirsiniz
5- Root Erişimi gerektiren uygulamaları çalıştırabilirsiniz

6-Cihazınızı Root ettiğinizde, Market'teki Root'lu programları kullanabilirsiniz. Ekran görüntüsü almak ekranın videosunu çekmek gibi yüzlerce Root'lu programı kullanabilirsiniz.
Root işlemi deneyimli kullanıcılar için tavsiye edilir. Bu işlem sonrasında telefonunuzda oluşabilecek bütün problemler sizin sorumluluğunuzdadır ayrıca root işlemi cihazınızı garanti dışı yapar fakat unroot ile root yetkisini kaldırdığınızda garanti tekrardan devreye girer

Peki root yapmanın ne zararları var ?


1.Telefonun veya tabletin yazılımına direk müdahale yapıldığı için bir çok üretici bu işlem sonuncunda cihazı garanti dışı bırakır. Ancak root edilmiş bir telefonu servise göndermeden önce un-root denilen yöntemle eski haline getirmek mümkün.

2.Root işlemi genelde basit ve sorunsuz bir işlem olsa da, deneyimsiz ve dikkatsizseniz telefona kalıcı zarar verebilirsiniz.yani kullanılmaz hale gelebilir brick olabilir

3.Root yapılmış bir telefona yazılımlar üreticiler tarafından otomatik gönderilmez (OTA Update). Bu durumda internetten yeni yazılımı indirip kendiniz kurmanız gerekir. Aslında bu durumu henüz ülkemize gelmemiş güncellemeri herkesten önce yükleme şansı elde ederek avantaja çevirebilirsiniz.

4.Gelişigüzel uygulama yükleyen biriyseniz virüslü veya ajan tipi uygulamalar yüklemişseniz telefona normalden daha fazla zarar verebilirler.


Bilinçi kullanıcıysanız root olarak işlemler yapabilirsiniz 

fakat acemi kullanıcıysanız bunu ÖNERMİYORUZ!


Geri dönüşü olmayan değişikliklere yol açabilir 


telefonunuzu kullanılmaz hale getirebilirsiniz


SORUMLULUK TAMAMEN SİZE AİTTİR !






3 yorum:

Yorum Kuralları
1. Argo,küfür tarzı kelimeler kullanmak yasaktır.
2. Kısaltma tipi yorumlar kötü görüntü oluşturacağı için silinecektir.(Slm,mrb vb.)