ROM NEDİR? NASIL KURULUR?

Android işletim sisteminde Room nedir ? Meraklıları için ele aldık...

Eğer android kullanıyorsanız ve telefonunuz rootlu ise rom kurmak için bi engeliniz yok.Peki nedir bu rom nasıl yüklerim?

Rom, telefonunuzun iç dünyasında işletim sistemi yüklenmesi için ayrılmış alandır. Bu kısma gerek telefon üreticisinin hazırladığı işletim sistemini gerekse diğer rom geliştiricilerin hazırlamış olduğu ozel  Rom’ları ekleyerek işletim sisteminizi yükseltebilir, alçaltabilirsiniz. Mesela Samsung cihazınız var ise ve rootluysa telefonunuz geliştiricilerin hazırlamış olduğu romları kurarak telefonunuza bambaşka bi cihaz haline getirme şansınız olablir. Bu dediğim diğer Androidli cihazlar içinde geçerlidir tabi. 

Rom geliştiricilerin hazırlamış olduğu romları telefonunuza  CWM ( Clock Work Mod ) adı verilen modu kurarak istediğiniz romu telefondan bilgisayara ihtiyaç duymadan yükleyebilirsiniz. Tabi ki bu işlemler için telefonun rootlu olması gereklidir.Root konusunu dün sizler için ele aldık ilerleyen zamanlarda root ve romların nasıl yüklendiğini de ilerleyen zamanlar da sizlerle paylaşacağım.


Peki neden rom yükleme ihtiyacım olsun ki dersenizde ;
Bazı telefon firmaları güncelleme desteğini cihazlardan erken çekmektedir. Örneğin Samsung firması daha 2,5 sene önce tanıtılan cihazı Galaxy S3 'den güncelleme desteğini cihaz henüz 1 senelikken çekmişti. En son olarak 4.3 güncellemesi alan cihaz özel rom geliştiricileri sayesinde 4.4.4 kitkat güncellemesine kadar yüklenebilir hale geldi .Ve hatta cihazınıza başka telefonların özelliklerini yükleyebilirsiniz.

Örneğin Note4 romalrını yükleyerek hem 4.4.4 kitkat sahibi olabilirsiniz hemde telefonun görünümü Note4 den farksız olur.Bu işlem sayesinde çoğu kullanıcı yeni cihaz alma gereksinimi duymaz. 

Eğer telefonunuzun garantisi bitmiş root yapılmış veya güncelleme desteği kesilmiş ise rom yüklemek için beklemeye gerek yok.


2 yorum:

  1. Artık nasıl root - room yüklenir bunları paylaşsanız???

    YanıtlaSil
  2. bir kaç konu kaldı onları anlatayım ondan sonra paylaşacağım nasıl yapılıryazılarını

    YanıtlaSil

Yorum Kuralları
1. Argo,küfür tarzı kelimeler kullanmak yasaktır.
2. Kısaltma tipi yorumlar kötü görüntü oluşturacağı için silinecektir.(Slm,mrb vb.)